Jadłospis 1 - 19 grudnia 2025r.
Poniedziałek 01.12.2025r.
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /łopatka/ - warzywnym/ seler, marchew, pietruszka/1,7/śmietana/9
Kurczak w sosie curry /granat, daktyle/– 1
Ryż paraboliczny na sypko – 1
Marchewka junior - 7/masło/
Owoc- jabłko
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 02.12.2025r.
Zupa fasolowa na wywarze mięsno /łopatka/ - warzywnym/ seler, por, pietruszka, marchew/-1,7/śmietana /,9
Makaron z sosem truskawkowo-jogurtowym- 1,7/
Świeży sok jabłkowo-ananasowy
Środa 03.12.2025r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler, por, pietruszka, marchew/-1,7,9
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Mieszanka europejska /fasolka europejska, brokuły, cukinia, marchew/
Owoc- śliwka
Woda z miodem, cytryną, limonka i imbirem
Czwartek 04.12.2025r.
Schab pieczony w rękawie, sos -1
Kasza jęczmienna -1
Surówka z kapusty białej, marchwi, ogórka i papryki
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Piątek 05.12.2025r.
Zupa z gruszki i pietruszki z groszkiem ptysiowym na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler, por, pietruszka, marchew/-1,7
Ryba soute – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z marchwi, ananasa i jabłka
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Poniedziałek 08.12.2025r.
Zupa z fasolki szparagowej na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,7/śmietana/9
Makaron z twarogiem i ananasem -1,7
Owoc – banan
Woda niegazowana/Herbata
Wtorek 09.12.2025r.
Kotlet mielony -1 ,3 /jajko/
Ziemniaki z koperkiem -7 /jog.nat, mleko/
Buraczki
Wafle kukurydziane fromage
Woda niegazowana / Kompot owocowy
Środa 10.12.2025r.
Zupa ziemniaczano – porowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,7/śmietana/9
Strogonof drobiowy -1
Kasza bulgur -1
Ssurówka z kapusty białej w sosie chrzanowym
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Czwartek 11.12.2025r.
Krupnik admiralski na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,3,7/śmietana/9
Łazanki z mięsem - 1
Kapusta kiszona gotowana
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Piątek 12.12.2025r.
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,7,9
Filet rybny /miruna/ w chrupiącej panierca – 1,4
Ziemniaki z koperkiem -7 /jog.nat, mleko/
Surówka z kapusty kiszonej, papryki, pora i jabłka
Woda niegazowana / kompot owocowy
Poniedziałek 15.12.2025r.
Parzybroda /kapusta biała/ na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,9
Makaron z kurczakiem i czerwonym pesto - 1
Owoc – mandarynka
Woda niegazowana/Herbata
Wtorek 16.12.2025r.
Karkówka pieczona, sos własny -1
Ziemniaki z koperkiem -7 /jog.nat, mleko/
Fasolka szparagowa żółta z bułką tartą – 1
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Środa 17.12.2025r.
Zupa krem z białych warzyw / seler, pietruszka, kalafior, por/na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,7/śmietana/9
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem – 1 ,3 /jajka/, 7
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 18.12.2025r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,3,7/śmietana/9
Pulpety w sosie koperkowym 1,3/jajka/,7śmietana/
Ryż paraboliczny -1
Surówka Colesław /biała kapusta , marchew, majonez/
Woda niegazowana
Piątek 19.12.2025r.
Barszcz czerwony na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler, marchew, pietruszka/-1,7,9
Pierogi z kapustą i pieczarkami - 1
Woda niegazowana / kompot owocowy
Jadłospis może ulec zmianie
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).