Jadłospis 1 - 5 lipca 2024

Opublikowano: 2024-07-03 10:14, Numer artykułu: 85248 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 1.07.2024r.
Śniadanie:
Bułki pszenne -1, Masło - 7
Wędlina, Ser żółty,Dżem, Miód, Rzodkiewka, Ogórek, Pomidor, Papryka - 7
Płatki czekoladowe na mleku - 1,7
Herbata miętowa
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym -1,7/śmietana/, 9
Kotlet z kurczaka panierowany - 1 ,3 /jajka/,7/mleko/
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Mizeria – 7/śmietana, jogurt nat, kefir/
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Podwieczorek:
Woda niegazowana, Ciastko wielozbożowe
Wtorek 2.07.2024r
Śniadanie:
Chleb pszenny -1, Masło - 7
Wędlina, Ser żółty,Dżem, Miód, Rzodkiewka, Ogórek, Pomidor, Papryka - 7
Jajecznica na masle - 3,7
Herbata miętowa
Obiad:
Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym - 1,7/śmietana/, 9
Filet rybny /dorsz/ zapiekany z serem - 1 ,4,7
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Surówka z kapusty pekińskiej
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Podwieczorek:
Woda niegazowana, Brzoskwinia
Środa 3.07.2024r.
Śniadanie:
Chleb pszenny - 1, Masło - 7
Wędlina, Ser żółty,Dżem, Miód, Rzodkiewka, Ogórek, Pomidor, Papryka - 7
Parówki na ciepło – 1 , Ketchup
Herbata owocowa
Obiad:
Rosół z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym - 1,9
Udko z kurczaka pieczone - 1
Ryż paraboliczny na sypko - 1
Marchewka z groszkiem - 7/masło/
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Podwieczorek:
Woda niegazowana, Jogurt pitny
Czwartek 4.07.2024r.
Śniadanie:
Chleb pszenny - 1, Masło -7
Wędlina, Ser żółty, Pasztet, Dżem, Miód, Rzodkiewka, Ogórek, Pomidor, Papryka - 7
Twarożek ze szczypiorkiem lub bez - 7
Kawa zbożowa z mlekiem - 1,7
Obiad:
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /łopatka /-warzywnym - 1,7/ śmietana/,9
Spaghetti bolognese / łopatka/ z serem żółtym – 1,7
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Podwieczorek :
Woda niegazowana, Chipsy jabłkowe
Piątek 5.07.2024r.
Śniadanie:
Chleb pszenny - 1, Masło -7
Wędlina, Ser żółty, Pasztet, Dżem, Miód, Rzodkiewka, Ogórek, Pomidor, Papryka - 7
Płatki kukurydziane na mleku – 1,7
Herbata miętowa
Obiad:
Botwinka na wywarze mięsno /łopatka /-warzywnym - 1,7/ śmietana/,9
Naleśniki z twarogiem z sosem truskawkowym – 1,7 /twaróg, śmietana/
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Podwieczorek:
Woda niegazowana, Herbatniki

Jadłospis może ulec zmianie

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).