Jadłospis 14.06.2021 do 18.06.2021

Opublikowano: 2021-06-10 15:51, Numer artykułu: 41332 , Autor: B.Budziak

Poniedziałek 14.06.2021r.

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym -1,7,9

Ryż na mleku z jabłkiem i brzoskwinią-1,7

Owoc- Gruszka

Woda niegazowana

Wtorek 15.06.2021r.

Kotlet schabowy-1,3,7

Ziemniaki z koperkiem-7

Mizeria-7

Kompot owocowy

Środa 16.06.2021r.

Rosół na wywarze mięsno warzywnym- 1,3,9

Gulasz drobiowo-warzywny-1

Kasza burgul na sypko-1

Owoc-jabłko

Czwartek 17.06.2021r.

Kotleciki rybne-1,3

Ziemniaki z koperkiem-7

Marchewka z jabłkiem

Kompot owocowy

Piątek 18.06.2021r.

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym -1,7,9

Pierogi z truskawkami i sosem śmietankowym- 1,3,7

Kompot owocowy

Jadłospis może ulec zmianie

 

 

 LISTA ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ

2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE

4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE

5. ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO

7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE

8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE

9. SELER I PRODUKTY POCHODNE

10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE

11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE

12. DWUTLENEK SIARKI

13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE

14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, Lubczyk, kolendra,  bazylia, curry, cząber, kminek, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).

 

 Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z ww. rozporządzenia.