Jadłospis 15 - 26 kwietnia 2024r.

Opublikowano: 2024-04-12 18:55, Numer artykułu: 81537 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 15.04.2024r.
W tym dniu nie ma obiadów
Wtorek 16.04.2024r.
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,7/śmietana/9
Makaron z kurczakiem i czerwonym pesto - 1
Owoc- banan
Kompot owocowy/ Woda niegazowana
Środa 17.04.2024r.
Zupa porowa z kaszką manną na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym -1,9
Schab pieczony ze śliwką i morelą -1
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Surówka z czerwonej kapusty
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Czwartek 18.04.2024r.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/- warzywnym – 1,7/śmietana,9/
Ryż na mleku z jabłkiem i ananasem – 1,7
Owoc- gruszka
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Piątek 19.04.2024r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,7/śmietana,9/
Ryba /miruna/ soute – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Surówka z marchewki i jabłka

Poniedziałek 22.04.2024r.
Zupa kalafiorowana wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym - 1,7/śmietana/,9
Spaghetti bolognese /wieprzowina/ z serem żółtym – 1,7
Owoc- banan
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Wtorek 23.04.2024r.
Pejzanka na wywarze mięsno/łopatka/-warzywnym - 1,7/śmietana/,9
Pieczeń z karkówki – 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Mieszanka europejska – 7/masło/
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Środa 24.04.2024r.
Zupa ryżowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym -1,7/śmietana/,9
Filet rybny/dorsz/ zapiekany z serem - 1 ,4,7/ser żółty/
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog.nat/
Surówka z białej kapusty i papryki
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Czwartek 25.04.2024r.
Zupa krem z gruszki i pietruszki z grzankami pszennymi na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym -1,7/śmietana/9
Gulasz drobiowy z warzywami -1
Kasza kuskus -1
Owoc- jabłko
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Piatek 26.04.2024r.
Zupa fasolowa na wywarze mięsno/kurczak/ -warzywnym -1,7/śmietana/,9
Pierogi z truskawkami - 1
Sos waniliowy -1 /smietana, jog. Nat/
Woda niegazowana/Kompot owocowy

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,