Jadłospis 2 - 28 czerwca 2025

Opublikowano: 2025-06-02 13:17, Numer artykułu: 99268 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 02.06.2025r.
Parzybroda /młoda kapusta/ na wywarze mięsno /łopatka/ - warzywnym/ seler, marchew, pietruszka/ 1,9
Kolorowe pierożki serowe -7/twaróg/
Sos czekoladowy
Owoc- Jabłko
Woda niegazowana/ Herbata
Wtorek 03.06.2025r.
Barszcz czerwony z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/
Schab pieczony ze śliwką i morelą -1
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Mix warzyw gotowanych na parze /marchewka, zielona fasolka, żółta fasolka/
Woda niegazowana/ Świeży sok jabłkowo-ananasowy
Środa 04.06.2025r.
Zupa krem z białych warzyw /por,seler,pietruszka,kalafior/na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/
Pulpety w sosie koperkowym- 1,3/jajka/,7/śmietana/
Ryż paraboliczny – 1
Surówka z białej kapusty, marchwi i pora w sosie jogurtowo- czosnkowym
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Czwartek 05.06.2025r.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/
Łazanki z mięsem i okrasą /łopatka, kiełbasa,boczek parzony/-1
Kapusta kiszona gotowana
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Piątek 06.06.2025r.
Zupa fasolowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ – 1,7/smietana/,9
Paluszki rybne /dorsz/– 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki i groszku
Kompot owocowy / Woda niegazowana

 

Poniedziałek 09.06.2025r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Spaghetti bolognese /łopatka/ z serem żółtym - 1,7
Owoc- banan
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 10.06.2025r.
Zupa z fasolki szparagowej żółtej na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/,9
Kurczak prużony - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7 /mleko, jog. nat/
Duet marchwi w plastrach gotowanych na parze
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Środa 11.06.2025r.
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/,9
Klopsiki w sosie pieczarkowym- 1/śmietana/
Kasza kuskus z warzywami/marchew, czerwona papryka, cebula, fasolka szparagowa, bakłażan, brokuł, cukinia/– 1
Suszony owoc - gruszka
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Czwartek 12.05.2025r.
Kapuśniak na wywarze mięsno /kurczak – warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,9
Naleśniki z truskawkami – 1,3/jajka,7/mleko/
Sos waniliowy
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Piątek 13.05.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,9
Ryba/miruna/ soute - 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7 /mleko, jog. nat/
Surówka z z kapusty kiszonej
Woda niegazowana / kompot owocowy

Poniedziałek 16.06.2025r.
Zupa kalafiorowana wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,3,7/śmietana/,9
Udko z kurczaka pieczone, sos śmietanowy – 1,7
Mieszanka ryżu z warzywami /marchew, kukurydza, pietruszka/ -1
Owoc - gruszka
Herbata / Woda niegazowana
Wtorek 17.06.2025r.
Rosół z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ - 1,9
Karkówka pieczona, sos - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat./
Surówka z buraka
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Środa 18.06.2025r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Pierogi chłopskie /ziemniaki, mięso wieprzowe/ z okrasą /boczek/ -1
Kapusta kiszona gotowana
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 19.06.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych
Piątek 20.06.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych

Poniedziałek 24.06.2025r.
Zupa serowa z grzankami pszennymi i szczypiorkiem na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,3,7/śmietana/,9
Kluski ziemniaczane z okrasą /boczek, łopatka, kiełasa toruńska/ -1,3/jajka/
Kapusta kiszona gotowana
Owoc- nektarynka
Herbata / Woda niegazowana
Wtorek 25.06.2025r.
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ -1,9
Ryba /miruna/ soute-1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat./
Surówka z marchewki, jabłka i ananasa
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Środa 26.06.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Kotlet drobiowy, panierowany – 1,3/jajka,7mleko/
Frytki
Kapusta młoda gotowana
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 27.06.2025r.
W tym dniu nie ma obiadów
Piątek 28.06.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych

Jadłospis może ulec zmianie

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).