Jadłospis 20 - 31 października 2025

Opublikowano: 2025-10-19 12:12, Numer artykułu: 103543 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 20.10.2025r.
Zupa brokułowa na wywarze mięsno /łopatka/ - warzywnym/ seler, marchew, pietruszka/ 1,7/śmietana/9
Spaghetti bolognese /wieprzowina/ z serem żółtym – 1,7
Owoc- Banan
Woda niegazowana /Herbata
Wtorek 21.10.2025r.
Kurczak prużony – 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z kapusty bialej, marchwii , pora i kukurydzy
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Środa 22.10.2025r.
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/-1,7,9
Pierogi leniwe z masłem i cynamonem - 1,7
Owoc- jabłko
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Czwartek 23.10.2025r.
Polędwiczki wieprzowr pieczone w sosie własnym - 1
Kasza jęczmienna 1
Czerwona kapusta z jabłkiem na ciepło
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Piątek 24.10.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/-1,7
Paluszki rybne /dorsz/ – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z kapusty kiszonej , pora, jabłka i papryki
Kompot owocowy / Woda niegazowana

 

Poniedziałek 27.10.2025r.
Zupa ogorkowa na wywarze mięsno /żeberka/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Makaron penne z kurczakiem i czerwonym pesto - 1
Owoc- Gruszka
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 28.10.2025r.
Karkówka pieczona w sosie własnym – 1
Kasza pęczak - 1
Surówka żydowska /ogórek kiszony, kapusta biała, marchew, cebula, por)
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Środa 29.10.2025r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno /żeberka/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Pulpety w sosie śmietankowym - 1,7 /śmietana/
Ziemniaki z koperkiem
Surówka z marchwi i jabłka
Suszony owoc – jabłko o smaku truskawki
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 30.10.2025r.
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno /żeberka/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Kluski ziemniaczane z okrasą/ boczek, kiełbasa, łopatka/– 1
Kapusta kiszona gotowana – 1
Woda niegazowana / kompot owocowy
Piątek 31.10.2025r.
Zupa koperkowa z kluskami lanymi na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,9
Ryba po grecku /miruna/ na ciepło - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Woda niegazowana / kompot owocowy

Jadłospis może ulec zmianie
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).