Jadłospis 21 kwietnia - 9 maja 2025r.

Opublikowano: 2025-04-23 23:17, Numer artykułu: 97294 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 21.04.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych
Wtorek 22.04.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych
Środa 23.04.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak /-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ – 1,7/śmietana/,9
Schab pieczony w sosie własnym – 1
Kasza bulgur z makaronem-1
Marchewka junior -7/masło/
Woda niegazowana
Owoc- jabłko
Mus owocowy
Czwartek 24.04.2025r.
Zupa owocowa z makaronem - 1
Ryba /miruna/ po chojnicku /pieczarki, ogórek konserwowy papryka świeża/-1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog. Nat., mleko/
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Piątek 25.04.2025r.
Zupa krem z ogórka kiszonego na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ – 1,7/smietana/,9
Naleśniki z twarogiem - 1, 3/jajka/,7
Sos truskawkowy
Kompot owocowy / Woda niegazowana

Poniedziałek 28.04.2025r.
Zupa krem z kalafiora i rukoli na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Gulasz po węgiersku /marchew, papryka świeża, pieczarki/ - 1
Placki ziemniaczane – 1 ,3/jajka/
Woda niegazowana / Herbata
Owoc- banan
Wtorek 29.04.2025r.
Botwinka na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/,9
Pulpety w sosie chrzanowym-1,3/jajka/
Ryż paraboliczny na sypko-1
Surówka z buraczka
Woda niegazowana/ Świeży sok jabłkowy
Środa 30.04.2025r.
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/,9
Paluszki rybne /dorsz/- 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. Nat, mleko/
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i kukurydzą
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 01.05.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych
Piątek 02.05.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych

Poniedziałek 05.05.2025r.
Rosół z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ -1,7/śmietana/9
Udko z kurczaka pieczone, sos śmietanowy – 1,7/śmietana/
Ryż paraboliczny na sypko – 1
Fasolka szparagowa żółta - 7/masło/
Owoc- jabłko
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 06.05.2025r.
Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,9
Pieczeń z karkówki, sos pieczeniowy – 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat./
Mix sałat z rzodkiewką, papryką, pomidorem i ogórkiem
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Środa 07.05.2025r.
Zupa brokułowa na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,3,7/śmietana/,9
Spaghetti bolognese / łopatka/ z serem żółtym – 1,7
Suszony owoc – burak z sokiem jabłkowym
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Czwartek 08.05.2025r.
Zupa szparagowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/- warzywnym /seler, marchew, pietruszka-1,7/śmietana/,9
Pierogi z jabłkiem – 1
Sos waniliowy – 7/ śmietana, jogurt/
Woda niegazowana / Kompot owocowy
Piątek 09.05.2025r.
Zupa koperkowa z kaszką manną na wywarze mięsno /kurczak/- warzywnym /seler, marchew, pietruszka-1,9
Ryba /miruna/ soute – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat./
Surówka żydowska z ogórka kiszonego
Kompot owocowy / Woda niegazowana

Jadłospis może ulec zmianie

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,