Jadłospis 28 listopada - 2 grudnia 2022r.

Opublikowano: 2022-11-27 18:36, Numer artykułu: 60905 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 28.11.2022r.
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno /wieprzowina/-warzywnym-1,7,9
Makaron penne z klopsikami /wieprzowina/ w sosie pomidorowym-1,7
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Owoc- Mandarynka
Wtorek 29.11.2022r.
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym-1,7,9
Kluski szare z mięsem i okrasą-1
Kapusta kiszona gotowana
Kompot owocowy
Środa 30.11.2022r.
Zupa owocowa z makaronem-1
Ryba /miruna/ po chojnicku-1,4
Ziemniaki z koperkiem-7/jog.nat./
Woda niegazowana
Owoc-banan
Czwartek 01.12.2022r.
Zupa krem z białych warzyw z grzankami na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym-1,7,9
Pieczeń z szynki w sosie pieczeniowym–1
Kasza gryczana biała-1
Brokuł z kalafiorem-1,7/bułka tarta,masło/
Świeży sok jabłkowy
Piątek 02.12.2022r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym-1,7,9
Pierogi z truskawkami -1,7
Sos śmietanowo-waniliowy
Kompot owocowy

Jadłospis może ulec zmianie

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I produkty POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. mięczaki I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).