Jadłospis 3 - 21 lutego 2025r.

Opublikowano: 2025-02-03 10:22, Numer artykułu: 93028 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 03.02.2025r.
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym – 1,7/śmietana/,9
Makaron z kurczakiem i czerwonym pesto – 1
Owoc - jabłko
Woda niegazowana/Herbata miętowa
Wtorek 04.02.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1 ,9
Pulpety w sosie koperkowym – 1,7/śmietana/
Ryż paraboliczny na sypko – 1
Surówka wielowarzywna z pora
Wafelek knoppers
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Środa 05.02.2025r.
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno /kurczak /-warzywnym – 1,7/śmietana/,9
Polędwiczki wieprzowe - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog. nat./
Surówka z białej kapusty z papryką
Owoc - banan
Woda niegazowana / Świeży sok jabłkowo - truskawkowy
Czwartek 06.02.2025r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym -1,7/śmietana/9
Steki rybne /mintaj/ z ziołami - 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog. Nat./
Surówka z kapusty kiszonej
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Piątek 07.02.2025r.
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno /łopatka/-warzywnym – 1,7/smietana/,9
Pierogi z truskawkami - 1
Sos waniliowy – 7/jog. nat., śmietana/
Kompot owocowy/Woda niegazowana


Poniedziałek 10.02.2025r.
Zupa brokułowa na wywarze mięsno/kurczak/- warzywnym - 1,7/śmietana/,9
Strogonof drobiowy – 1
Ryż z warzywami – 1
Owoc- mandarynka
Woda niegazowana/Herbata
Wtorek 11.02.2025r.
Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,7/śmietana/9
Karkówka pieczona, sos pieczeniowy – 1
Kluski śląskie – 1
Warzywa w stylu rustykalnym - 7/masło/
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Środa 12.02 .2025r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /łopatka/– warzywnym – 1 ,7/śmietana/,9
Kotlet mielony – 1,3/jajko/
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog.nat/
Surówka z buraków ćwikłowych
Owoc - jabłko
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Czwartek 13.02.2025r.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1,3 ,7/śmietana/,9
Paluszki rybne /dorsz/ – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. Nat/
Surówka marchewkowa z porem
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Piątek 14.02.2025r.
Zupa serowa ze szcypiorkiem i grzankami na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym
-1,7/śmietana, ser żółty, ser topiony , 9
Pierogi leniwe z masłem i cynamonem - 1
Kompot owocowy/Woda niegazowana


Poniedziałek 17.02.2025r.
Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym na wywarze mięsno/kurczak/- warzywnym - 1,7/śmietana/,9
Gulasz wieprzowy – 1
Kasza kuskus z warzywami – 1
Owoc- gruszka
Woda niegazowana/Herbata
Wtorek 18.02.2025r.
Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,3,7/śmietana/9
Nuggetsy z kurczaka – 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat/
Surowka z białej kapusty z kukurydzą i pietruszką
Woda niegazowana/Świeży sok z mandarynek
Środa 19.02.2025r.
Zupa z gruszki i pietruszki na wywarze mięsno /łopatka/– warzywnym – 1 ,7/śmietana/,9
Kluski ziemniaczane z okrasą - 1
Kapusta kiszona gotowana
Owoc - banan
Woda z miodem, cytryną , limonką i imbirem
Czwartek 20.02.2025r.
Rosół z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1,,9
Filet rybny /mintaj/ w chrupiącej panierce – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. Nat/
Surówka ze świeżym ogorkiem i rzodkiewką
Kompot owocowy /Woda niegazowana
Piątek 21.02.2025r.
Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,7/śmietana, 9
Pierogi ukraińskie z cebulką - 1, 7/twaróg/
Kompot owocowy/Woda niegazowana

Jadłospis może ulec zmianie

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE


Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).