Jadłospis 6 - 17 stycznia 2025r.
Poniedziałek 06.01.2025r.
W tym dniu nie ma zajęć dydaktycznych
Wtorek 07.01.2025r.
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1,7/śmietana/,9
Ryż na mleku z jabłkami i brzoskwiniami – 1,7
Owoc – jabłko
Woda niegazowana/ Herbata
Środa 08.01.2025r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /łopatka/-warzywnym – 1,7/śmietana/,9
Stripsy z kurczaka - 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog. nat./
Marchewka z groszkiem - 7/masło/
Kompot owocowy /Woda niegazowana
Czwartek 09.01.2025r.
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym -1,7/śmietana/9
Gulasz wieprzowy - 1
Kasza z warzywami - 1
Woda z miodem, cytryna , limonką i imbirem
Piątek 10.01.2025r.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym – 1,9
Panierowane ogonki z mintaja – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/jog. nat./
Surówka ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Poniedziałek 13.01.2025r.
Krupnik z kaszą na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym-1,7/śmietana/,9
Spaghetti bolognese /lopatka/ z serem żółtym – 1,7
Owoc- banan
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 14.01.2025r.
Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym -1,7/śmietana/9
Karkówka pieczona – 1
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. nat/
Surówka z buraków
Woda z miodem, cytryną, limonką i imbirem
Środa 15.01.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1 ,9
Pieczone udko z kurczaka , sos śmietanowy – 1,7/śmietana/
Ryż paraboliczny – 1
Marchew junior – 7 /masło/
Owoc- mandarynka
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Czwartek 16.01.2025r.
Zupa szczawiowo – szpinakowa z jajkiem na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1,3 ,7/śmietana/,9
Kluski ziemniaczane z okrasą / boczek, łopatka, kiełbasa/ – 1
Kapusta kiszona gotowana
Kompot owocowy /Woda niegazowana
Piątek 17.01.2025r.
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,3,7/śmietana/,9
Paluszki rybne /dorsz/ - 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/mleko, jog. Nat/
Surówka żydowska z ogórkiem kiszonym
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Jadłospis może ulec zmianie
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).