Jadłospis 8 - 26 września2028
Poniedziałek 08.09.2025r.
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno /łopatka/ - warzywnym/ seler, marchew, pietruszka/ 1,7/śmietana/9
Spaghetti bolognese /mięso mielone z łopatki wieprzowej/ z serem żółtym – 1,7
Owoc- Jabłko
Woda niegazowana
Wtorek 09.09.2025r.
Pulpety /wieprzowina/ w sosie śmietankowym -1,3/jajka/,7/śmietana/
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z kapusty pekińskiej
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Środa 10.09.2025r.
Rosolnik z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/seler,por,pietruszka,marchew/-1,9
Gulasz wieprzowy/karkówka/ - 1
Kasza jęczmienna– 1
Sałatka szwedzka
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Czwartek 11.09.2025r.
Kurczak po chińsku/ kapusta biała,marchew,papryka czerwona,grzybki shiitake,groszek młody,kukurydza/-1
Ryż paraboliczny – 1
Owoc- banan
Woda niegazowana
Piątek 12.09.2025r.
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ – 1,7/smietana/,9
Paluszki rybne /dorsz/– 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7/ jogurt nat, mleko/
Surówka z kapusty kiszonej
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Poniedziałek 15.09.2025r.
Krupnik z kaszą na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/9
Makaron penne z kurczakiem i czerwonym pesto - 1
Owoc- Nektarynka
Woda niegazowana / Herbata
Wtorek 16.09.2025r.
Karkówka pieczona - 1
Kasza bulgur - 1
Surówka z kapusty białej i marchwi
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Środa 17.09.2025r.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami na wywarze mięsno/kurczak/-warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/-1,7/śmietana/,9
Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem – 1,7/twaróg, masło/
Woda niegazowana/ Świeży sok jabłkowy
Czwartek 18.09.2025r.
Chili Con Carne /łopatka, fasola czerwona, kukurydza, pomidor/ - 1
Ryż paraboliczny - 1
Kompot owocowy / Woda niegazowana
Piątek 19.09.2025r.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym / seler,marchew,pietruszka/-1,9
Ryba/miruna/ soute -1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7 /mleko, jog. nat/
Surówka z z kapusty kiszonej
Woda niegazowana / kompot owocowy
Poniedziałek 22.09.2025r.
Strogonof z kurczaka z warzywami / marchew,zielona fasolka, żółta fasolka/ - 1
Ryż paraboliczny -1
Owoc- Śliwka
Herbata / Woda niegazowana
Wtorek 23.09.2025r.
Zupa fasolowa na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym/ seler,marchew,pietruszka/ -1,7/śmietana/,9
Kluski ziemniaczane z okrasą/ boczek, kiełbasa, łopatka/-1, 3 / jajka/
Kapusta kiszona gotowana
Woda niegazowana/Kompot owocowy
Środa 24.09.2025r.
Filet rybny /miruna/ w chrupiącej panierce – 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 1,7/ jog.nat, mleko/
Surówka żydowska / ogórek kiszony, kapusta biała, marchew, cebula, por/
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Czwartek 25.09.2025r.
Zupa krem z białych warzyw / kalafior, pietruszka, seler, por/, z grzankami pszennymi na wywarze mięsno/kurczak/ - warzywnym /seler, por, pietruszka/ - 1,7 /śmietana/,9
Makaron penne -1
Pulpeciki /łopatka/ w sosie pomidorowym -1
Mieszanka zielonych warzyw gotowanych / brokuł, groszek, cukinia/
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Piątek 26.09.2025r.
Kapuśniak na wywarze mięsno /żeberka/ - warzywnym /seler, por, pietruszka/ - 1,9
Pierogi ukraińskie z okrasą /boczek, łopatka, kiełbasa/ -1,7 /twaróg/
Owoc suszony - jabłko
Woda niegazowana/ Kompot owocowy
Jadłospis może ulec zmianie
14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).