Jadłospis 9 - 13 września 2024r.

Opublikowano: 2024-09-06 09:58, Numer artykułu: 86021 , Autor: P.Strychalski

Poniedziałek 09.09.2024r.
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno /łopatka/-warzywnym - 1,7/śmietana/,9
Spaghetti bolognese /wieprzowina/ z serem żółtym - 1,7
Owoc - jabłko
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Wtorek 10.09.2024r.
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym - 1,7/śmietana/9
Gulasz wieprzowy - 1
Kasza jęczmienna - 1
Surówka z ogórka kiszonego
Herbata miętowa /Woda niegazowana
Środa 11.09.2024r.
Rosół z makaronem na wywarze mięsno /kurczak/– warzywnym – 1 ,9
Udko z kurczaka , sos śmietanowy - 1,7
Marchewka junior – 7/masło/
Ryż na sypko - 1
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Czwartek 12.09.2024r.
Zupa serowa z grzankami pszennymi i szczypiorkiem na wywarze mięsno /kurczak/ - warzywnym -1,7 /śmietana, ser żółty, 9/
Kluski ziemniaczane z okrasą – 1
Kapusta kiszona gotowana
Kompot owocowy/Woda niegazowana
Piątek 13.09.2024r.
Zupa ziemniaczano - porowa na wywarze mięsno /kurczak/-warzywnym – 1,7/śmietana/,9
Ryba /miruna/ soute - 1,4
Ziemniaki z koperkiem – 7 /mleko, jogurt nat/
Surówka z kapusty pekińskiej
Kompot owocowy / Woda niegazowana

Jadłospis może ulec zmianie

 

14 ALERGENÓW – SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN TJ. PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ
2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA I JEJ POCHODNE Z WYJĄTKIEM OLEJU I TŁUSZCZU SOJOWEGO
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8. ORZECHY TJ.: MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY NERKOWCA, PISTACJE
9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11. NASIONA SEZAMU I PRODULTY POCHODNE
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
14. MIECZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra,

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).