WIEM, CO JEM

Opublikowano: 2025-12-15 19:48, Numer artykułu: 107216 , Autor: P.Strychalski

W ramach akcji „BEZPIECZNY BYDGOSZCZANIN TO JA!” uczniowie klasy I c i II b uczestniczyli w tym roku w różnych działaniach mających na celu promowanie zasad zdrowego odżywiania. Zasady zdrowego odżywiania są bowiem bardzo ważne dla dzieci – wpływają nie tylko na ich zdrowie fizyczne, ale również na rozwój mózgu, koncentrację, odporność i samopoczucie. Dzięki prelekcji na temat piramidy zdrowego odżywiania uczniowie dowiedzieli się, jak ważne dla ich zdrowia są regularne posiłki – 4–5 dziennie, bez długich przerw, duża ilość spożywanych codziennie warzyw i owoców – najlepiej do każdego posiłku, produkty pełnoziarniste zamiast wysoko przetworzonych, chude mięso, ryby, jajka, rośliny strączkowe, nabiał- jako źródło białka, orzechy, nasiona, oliwa, awokado, tłuste ryby- czyli zdrowe tłuszcze. Dzieci zrozumiały również dlaczego należy ograniczyć spożycie cukru, słodyczy, soli i fast foodów. Dowiedziały się także, że woda to najlepszy dla nich napój, a dzięki zdrowym posiłkom są spokojniejsze, mają więcej energii i rzadziej doświadczają wahań nastroju. Uczniowie samodzielnie przygotowywali także zdrowe, pełnowartościowe śniadanie w ramach akcji „Śniadanie daje moc” oraz „Śniadanie dla Niepodległej”, w barwach biało- czerwonych. Robiły również zdrowe przekąski: „Zbożowe ciasteczka dla nauczycieli” oraz „Makaronowe szaleństwo z truskawkowym musem”. Szczególnie w okresie zimowym pamiętajmy, że warzywa, owoce, probiotyki, pełnoziarniste produkty i zdrowe tłuszcze wspierają układ odpornościowy, zmniejszają podatność na infekcje, zmniejszają ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia czy problemów z sercem w przyszłości.

Dobre nawyki wyrobione w dzieciństwie zostają na całe życie!